Skip to content

PRIVID _ 

Vizualne stimulacije II, 2022.

Serija radova iz 2022. g. nastala iz dvije zaboravljene skice iz 2004. Tada je fokus rada bio na čistim vizualnim, optičkim senzacijama. Smatrala sam da optička senzacija može stvoriti privid u kojem se očituje aura slike, nešto ,,posebno” što izvire iz optičke pulsacije čime djelo postaje živo, postaje umjetničko. Iz današnjeg aspekta, ono što vidim, predstavljanje je duhovnosti u umjetnosti. Duhovnost, u ovom slučaju, kao potraga za unutrašnjim, vlastitim mirom, skrivenim ispod privida.

Olivera-Cavric-Privid-Mir-I-N
Olivera-Cavric-Privid-Mir-II-N
Olivera-Cavric-Privid-Mir-III-N

KEEP ON GOING _ 

Happy Holidays, 2020.

Ciklus pod nazivom – Nema logike – prethodio je ovom radu, ali kao i dosta drugih “malih ciklusa” ili bezuspješnih pokušaja (možda nakon 20 god. shvatim što sam htjela prikazati), Happy Holidays – Keep on going – govori o dosadi, našem uznemirenom umu koji nije u stanju sagledati i osjetiti ljepotu oko sebe, čak i na zasluženom godišnjem. Unatoč svemu, volim ostati pozitivna i zato… iako nema logike, iako nema pravde, nastavljamo dalje i živimo svoje snove.

Dobar- Rucak-Olivera-Cavric
Sky_Sun_Palms-Olivera-Cavric
Still_Beautiful-Olivera-Cavric
Day_4-Olivera-Cavric
What_are_you_thinking_about?Olivera-Cavric
Are_you_sure?Olivera-Cavric
This_is_boring.Olivera-Cavric
Who_said_that?Olivera-Cavric
Keep-on-going-Olivera-Cavric

ODBROJAVANJE _ 

Ciklus slika od 2016. 

Skica pod nazivom “Telefon” iz 2000. godine nastala je u ateljeu u Skopju. Eksperimentirala sam s papirom, oblicima i kontrastima. Brojevi su se pojavili spontano. Tada, kao i sada, fasciniraju me kao jedan red, poredak kojim idemo, stvaramo putanju gledanja, analiziranja ili oblikujemo postupke i obrasce u životu. Brojevi kao motiv pojavit će se i kasnije u seriji “Odbrojavanje”.  

odbrojavanje OC Studio
Odbrojavanje-OliveraCavric
Odbrojavanje-OliveraCavric

DOSADA _ 

Ciklus slika od 2014./2015. 

Dosada, lagodan život i palme 

Natuknice koje na prvu možda i ne znače nešto posebno. No, za mene, predstavljaju vraćanje u mladost, vrijeme kada B. Russell i ,,Osvajanje sreće”, za mene prvi put postavljaju i otvaraju pitanje dosade i što ona znači. Sjećam se da je dosada u djetinstvu bila itekako plodonosna, kreativna, introspektivna. Danas, za mene dosada znači sretan život, slično kao što vrlo često povezujemo palme s lagodnim životom, priče o ostvarenjima američkog sna… Kako ne bih nastavila pripovjedati o kapitalizmu i umjetnom stvaranja straha od dosade i izmišljanja kojekakvih suludih uzbuđenja, prikladnije je završiti s Russellovim citatom: ,,Mi se manje dosađujemo od naših predaka, ali se zato više bojimo dosade.” 

N-dosada_1-Olivera-Cavric
N-dosada_1-Olivera-Cavric
dosada_Olivera-Cavrić

DOBAR _ 

NUS-Tampon generacija, Split, 2012.

Na pitanje što je prava umjetnost, odgovaram da je prava umjetnost biti dobar prijatelj, roditelj, skuhati dobar ručak… To su sve male ,,nevažne” aktivnosti koje radimo svaki dan i u kojima želimo biti uspješni. Afirmativne poruke imaju za cilj osnažiti pojedinca i dati jasno do znanja da se i male ,,nevažne” stvari “računaju” i pomoću njih, mi stvaramo veliku sliku ,,dobrote”.

Svaki čovjek rođen je s umjetničkim talentom i ima potrebu za stvaranjem, uključujući i kuhanje dobrog ručka. Jednostavno, sve se računa i stvara veliku sliku ,,dobrote”. 

_________________

Šest digitalnih grafika 25×25 cm su izložene u galerijskom prostoru uz 150 T-shirt majica koje su besplatno podjeljene posjetiteljima kako bi poruke o umjetnosti nastavile ŽIVJETI i nakon završetka izložbe.

Dobar Rucak Olivera Cavric
Dobar Prijatelj Olivera Cavric
Dobar Brak Olivera Cavric
Dobar Posao Olivera Cavric
Dobar Roditelj Olivera Cavric
DobarSan_OliveraCavric

VIZUALNE STIMULACIJE _ 

2002.

Godina 2002., intrigiraju me optičke senzacije, vibracije koje nastaju pri promatranju. Razmišljam što djelo čini posebnim, što mu daje snagu da postane umjetničko… Za vrijeme optičke senzacije, prostor, naizgled “prazan” između djela i promatrača, postaje aktivan, vibrantan, živ. Sasvim dovoljno da prihvatim tu senzaciju, da na fizičkoj razini djelo ima svoju auru koja šalje impulse do nas. To je početak „Vizualnih stimulacija”. Kontrast između bijele i crne ,,boje” (tekst u knjizi, nepregledni znakovi koji se nižu jedan za drugim, formirajući slike i emocije), kontrastne boje zarobljene na crnoj podlozi, izložene na bijelom zidu, stvaranje novih svjetova, zvijezda i planeta. Autori, Viktor Vasarely, Kazimir Malevich i Stephen Weinberg -“Prve tri minute” pomažu mi da zaokružim i realiziram ciklus Vizualne stimulacije.

2004. realiziram samostalnu izložbu u KIC Skopje, kustos Zorica Lojpur Bogdanovski.  

vizualne_stimulacije-Olivera-Cavric-2004.

BIO _ 

Olivera Cavrić, slikar i dizajner

Olivera Cavrić (Skopje, 1978.) je diplomirala Slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skopju, u klasi prof. Dušana Perčinkova, 2003. god., odsjek Slikarstvo, podsmjer Grafički dizajn. Od 1998.-2000. volontira u Nevladinoj organizaciji MCMH u Skopju te drži sate crtanja. Od 2002. do 2004. radi grafički i video dizajn u video produkciji Art Ulica 26, Skopje. Od 2004. do 2017. stalno je uposlena kao grafički dizajner u Marketingu Koncerna Agram, Zagreb. Od 2017. radi samostalno kao slikar i grafički dizajner.

ARTIST STATEMENT _

Glavni fokus u mom radu su izazovi pojedinca u suvremenom društvu, točnije utjecaj racionalnog naspram intuitivnog.

U svom radu koristim klasične slikarske i digitalne grafičke tehnike, akril i suhi pastel u kombinaciji s fotografijom, tekstom i transfer pečatom (Xerox). Repeticija je vrlo često zastupljena, kao mantra koja može zaokupiti naš razum i na taj način nam pomoći da izađemo iz našeg racionalnog (konfuznog) labirinta. 

Ista može biti primjer jednostavnog odbrojavanja ili izravne tekstualne poruke, koja ima za cilj ohrabriti ili potaknuti akciju. Ponekad je dovoljno samo priznati sebi da je sve u redu i ponovno pronaći mir i zadovoljstvo u sebi.

Moj rad ima za cilj osnažiti pojedinca te identificirati ,,univerzalnu sreću”.

OBRAZOVANJE _ 

1997- 2003 Fakultet likovnih umjetnosti, Skopje, Univerzitet Sv. Kliment Ohridski / Smjer: Slikarstvo, podsmjer: Grafički dizajn / Klasa: prof. Dušan Perčinkov

SAMOSTALNA IZLOŽBA _

2004. Mladinski Kulturni Centar, Skopje – naziv: Vizualne stimulacije, kustos Zorica Lojpur Bogdanovski.

SKUPNE IZLOŽBE _ 

2008. Site-specific ,,Između dvije crkve”- Skopje, Skopsko kulturno leto i DLUM;
2008. Independent Drawing Gig (IDG) 4 Skopje Edition;
2012. projekt ,,Dobar” galerija Bačvice, Split, NUS – Tampon generacija;
2016., 2017., 2018., 2019., 2020. 2021., Zagreb, Godišnje izložbe članova HDLU

NAGRADA _ 

2022. Pobjeda na 12. natječaju HDLU-CROZ, tema ,, Suosjećanje”, rad: Iznad i Ispod Privida Nalazi se Ljubav.